PengikutNurKasih

Jumaat, 19 Februari 2010

Keburukan menonton televisyen

Salam sejahtera semua kawan-kawanku.
menonton televisyen memeng megeronokan terutama dikalangan kanak-kanak.Berbagai rancangan
yang disajikan di kaca telelivsyen yang boleh menggangkibatkan kanak-kanak tidak berganjak di tempat duduk bagi menonton rancangan itu.

Disamping itu kebaikan ada banyak keburukan menonton televisyen .Antaranya ialah fikiran kita akan terganggu sehingga kita lupa pada pelajaran kita di sekolah .Kita tidak akan dapat menyiapkan kerja rumah yang deberi oleh guru apabila kita asyik menonton di rumah.

Selain daripada itu,kita akan gagal dalam peperiksaan di sekolah.Kita gagal kerana kita tiada ulangkaji pelejaran di rumah,tetapi sering menonton televisyen.Jika menonton televisyen kita tidak bendung kita akan membuang masa.Mmbuang banyak masa dengan cara menonton televisyen semasa ada cuti sekolah akan merugikan kita semua.

Terdapat juga kigiatan meniru gaya artis atau meniru gaya dan aksi pelakon yang dilakukan oleh kanak-kanak juga golonggan remaja.Jika kanak-kanak terpenggaruh dengan aksi buruk para pelekon di televisyen maka besar kemungkinan kanak-kanak itu akan menghadapi masalah sosial,seperti merokok dan melepak di sana sini.

Pada pendapat saya,menonton televisyen bukanlah perkara yang terlalu buruk,tetapi kita hadkan masa menonton dan hanya menonton pada racangan yang baik untuk perkembangan minda kita.Itulah beberapa keburukan menonton televisyen yang saya perolehi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan